Monografie

Istorie Mai 6, 2014

Parohia este situată la aproximativ 28 km de Iaşi, drum de acces DN 24, şoseaua Iaşi-Vaslui. La 2 km de la Motelul Bucium se află un indicator spre dreapta pe care este inscripționat „Mănastirea Dobrovăţ”.

Numele localităţii

În legătură cu numele Dobrovăţului, Episcopul Melchisedec scria următoarele: “Când am vizitat întâia oară această mănăstire, prin anul 1851, am întrebat pe egumenul Nathanail despre derivarea numirei “Dobrovăţ”, dar el mi-a spus că a auzit de la călugării bătrâni bulgari, de la Mănăstirea Zograful, că înainte de a fi mănăstire în codrii Dobrovăţului, trăia un sihastru pe care, într-o seară, fără veste l-a vizitat Marele Ştefan. Intrând în chilia lui, Marele Ştefan l-a salutat cu “Dobrivecer” (Bună seara). Această negândită şi neaşteptată vizită, întru atât a surprins pe sihastru încât el spre amintire, a numit sihăstria şi apoi noua Mănăstire  “Dobriveci”, de unde apoi Dobrovăţ”.

Atestare documentară

Documentele din 1499 şi 1503 atestă că Ştefan cel Mare a donat Mănăstirii Dobrovăţ, ctitorită de el, o suprafaţă mare de pământ, împreună cu 8 sate şi locuitorii acestora. În documentul din 26 noiembrie 1499 este menţionat satul Ruşi, devenit mai apoi Dobrovăţ-Ruşi.

Istoricul parohiei

Parohia Dobrovăţ-Ruşi, a fost înfiinţată în anul 1912, având ca Biserică, Paraclisul din curtea Mănăstirii Dobrovăţ aflată la marginea de nord a satului Dobrovăţ-Ruşi, construit în anul 1607 de Simion Movilă, cu hramul “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Până în anul 1977, paraclisul a fost folosit ca biserică a satului Dobrovăţ-Ruşi. La cutremurul din 4 martie 1977, cosntrucţia a fost puternic afectată şi ca măsură de prevenire, biserica a fost închisă. Din 1977 slujbele liturgice s-au oficiat în Biserica cu hramul “Pogorârea Sfântului Duh”, ctitoria lui Ştefan cel Mare între anii 1503-1504. În anul 1990 s-a reînfiinţat obştea de călugări de la Mănăstirea Dobrovăţ, care a suplinit şi Parohia Dobrovăţ-Ruşi până în anul 1998.

Biserica „Naşterea Maicii Domnului

Din anul 1998 cu binecuvântarea I.P.S. Daniel, a fost numit preot paroh, Părtăuceanu Nicolae, primind de asemenea, binecuvântare de a construi o biserică în centrul satului Dobrovăţ-Ruşi, cu hramul “Naşterea Maicii Domnului”. Biserica a fost construită în anul 2000 având ctitor principal pe familia Popistaşu Vasile şi Lucreţia, ajutaţi de cei doi copii ai lor Daniel-Constantim şi Alina-Maria, fii ai satului care locuiesc în Bucureşti. Între anii 2002-2004 biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica “fressco” de o echipă de pictori condusă de domnul Crengăniş Dorin. La construcţia bisericii şi-au adus aportul şi alte familii precum Struţ Vasile şi Ecaterina, Iacobuţ Ioan, Nica Gheorghe şi Mariana, Boboc Elena, împreună cu susţinerea efectivă a Consiliului Parohial şi Comitetului Parohial, dar şi a credincioşilor din Parohie. În anul 2007, pe data de 26 august, biserica a fost sfinţită de I.P.S. Daniel (Locţiitor de Patriarh), fiind ultima biserică sfinţită de P.F. Daniel ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Lângă biserică s-au construit o casa parohială şi o casă socială.

Citește alte articole despre: biserica, Manastire